Misstag ledde till amputation – nu anmäler regionen sig själva

Uppdaterad
Publicerad

En diabetespatient i Småland fick sitt underben amputerat till följd av ett misstag vid en tidigare fotoperation. Nu anmäler Region Kronoberg händelsen till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria.

Under fotoperationen uppmärksammade inte personalen att patienten hade en konstgjord pulsåder i låret. Vid operationen stängdes blodflödet till benet av med hjälp av en manschett runt låret.

Detta görs rutinmässigt vid den här typen av operationer, men det är en olämplig åtgärd på patienter med konstgjord pulsåder, skriver regionen i ett pressmeddelande.


”Tvingades amputera”

Följden blev försämrat blodflöde i det konstgjorda kärlet och patienten fick därför genomgå en kärloperation för att förbättra blodflödet. Detta lyckades, men på grund av sårbildningar som inte läkte blev amputation nödvändigt.

Sjukhuset har ändrat rutinerna efter händelsen, bland annat genom en utökad checklista inför operation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer