Rånet skedde mitt i natten och butiksägarna överumplades i sitt hem. De tvingades därefter ner i butiken under hot för att öppna kassaskåp. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Misstänkt Bödarånare kvar i häktet – riskerar långt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Under rättegångens sista dag yrkade åklagaren på minst sex års fängelse för den man som misstänks ha utfört det brutala rånet i Böda i somras.

Minimistraffet för grovt rån är fem år och det här är betydlig allvarligare, menar åklagaren Kjell Janneson:

– Det har förekommit visst våld, målsäganden har blivit bundna och det har pågått under lång tid. Dessutom anser jag att han ska dömas för grovt häleri. Det ger ett sammantaget straffvärde på minst sex år, säger han till SVT.

Bödarånet

Det var i början av augusti som två personer brutalt rånade Ica-handlarna i Böda på Öland genom att hota dem och deras familj i deras hem. På väg från brottsplatsen kraschade rånarna i sin bil. Den misstänkta 31-åringen greps i november och har suttit häktad sedan dess.

Vid rättegångens avslutning beslutade Kalmar tingsrätt att han skulle sitta kvar i häkte, vilket tyder på att en fällande dom och ett långt fängelsestraff kommer utdelas, enligt åklagaren.

Dom väntas om två veckor.

Misstänkt medhjälpare på fri fot

En man åtalas samtidigt, misstänkt för att ha hjälpt rånarna att fly. Åklagaren yrkar på åtta månaders fängelsestraff för honom.

Ytterligare en man, som misstänks varit delaktig i rånet, är häktad i sin frånvaro – men har lyckats hålla sig undan, troligen utomlands.

Hur ser du på möjligheten att få fatt på honom?

– Han är efterlyst och om han gör brott någonstans inom EU är chansen stor. Men om han fortsätter gömma sig i det land vi tror, Kosovo, kan det vara svårare att hitta honom, säger åklagaren Kjell Janneson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bödarånet

Mer i ämnet