Det här är ett av jakttornen som vandaliserats utanför Rottne i Växjö kommun. Foto: SVT

Misstänkt för jakttornsskadegörelse släppt

Uppdaterad
Publicerad

Den man som suttit häktad för skadegörelse mot jakttorn i Växjötrakten släpptes under torsdagen på fri fot.

Det är åklagaren själv som valt att häva häktningen. Men närmare bakgrund till varför den 30-åriga mannen nu släpps vill den ansvariga åklagaren inte kommentera.

– Han har suttit häktad på återfallsrisk och risk för att han saboterar utredningen. Jag kan inte utläsa annat ur detta än att han inte längre kan sabotera utredningen och återfallsrisken bedöms inte heller vara så stor att han behöver sitta häktad, säger chefsåklagare Carl-Gunnar Fridolfsson vid åklagarkammaren i Växjö.

Misstänks ha förstört 16 jakttorn

I slutet på juli greps den 30-årige mannen i sin bostad på en mindre ort i Växjöområdet, efter en tids spaning. Han är misstänkt för skadegörelse mot 16 jakttorn och även mot en jaktvagn och en jaktstuga under sommaren. Totalt har han suttit frihetsberövad under knappt en månads tid.

Åtal har dröjt i ärendet, men i och med att mannen nu släppts från häktet är det inte lika bråttom för åklagaren att väcka åtal.

Koppling till djurrättsaktivism

Han ska enligt åklagaren ha kopplingar till en aktionsgrupp mot jakt. Flera jakttorn som vandaliserats har blivit nedklottrade med symboler som kopplas till djurrättsaktivister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.