Under rättegången kommer samtliga nära 500 filmer som visar övergreppen att visas upp för rätten. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Försvaret: Hotbild fick kvinnan att medverka i övergreppen mot barnen

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 30-årsåldern som tillsammans med sin expojkvän misstänks ha genomfört hundratals våldtäkter och sexuella övergrepp på ett litet barn menar att hon begått gärningarna under påverkan av den åtalade mannen.

Kvinnan syns genomföra övergreppen mot ett litet barn tillsammans med sin expojkvän på flertalet videofilmer som åklagare Linda Caneus åberopat som bevisning. Enligt åtalet har paret begått flertalet av brotten i samförstånd.

Men enligt bevisuppgiften, som lämnades in till Kalmar tingsrätt i förra veckan efter det att rättegången startat, framgår att kvinnan delvis bestrider ansvar för de dokumenterade övergreppen och våldtäkterna.

Ska vittna om hotbild

I den nya bevisningen ingår sjukjournaler där det enligt försvaret framgår att kvinnan både har diagnosticerad neuropsykiatrisk funktionsvariation och psykiska problem, och hade det redan innan hon träffade mannen.

Försvaret vill också som muntlig bevisning låta kvinnan själv vittna om sitt dåliga mående, sin bristande självkänsla och rädsla att bli lämnad samt att det funnits en hotbild mot henne i relationen till den åtalade mannen. Detta ska enligt försvaret vara anledningen till att hon medverkat vid övergreppen mot det lilla barnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör åklagaren Linda Caneus berätta om fallet i klippet. Foto: SVT

Försvaret: Kvinnan tog barnet till läkaren

Försvaret hävdar också att det var kvinnan som medverkade till att övergreppen fick ett slut när hon verkade för att ett av barnen undersöktes av läkare, som i sin tur direkt larmade sociala myndigheter och polis.

Förhör kommer även hållas med kvinnans nuvarande sambo och med familjemedlemmar för att styrka försvarets tes, och för att beskriva hur hennes relation med den åtalade mannen upplevdes utifrån.

SVT har sökt en kommentar från försvaret som uppger att de inte kommer att uttala sig under pågående rättegång. Rättegången pågår för fullt i Kalmar tingsrätt och väntas pågå i nästan en månad till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Par misstänks ha producerat barnporr

Mer i ämnet