Foto: Lena Pettersson SVT

Misstänkta tjuvfiskare uppger att de skulle plocka bär

Uppdaterad
Publicerad

De två män som greps under natten mot tisdagen, misstänkta för tjuvfiske av bland annat stora mängder kräftor, har enligt åklagaren sagt i förhör att de befann sig vid Norra Bergundasjön för att plocka bär.

– Båda två förnekar att de skulle ha haft något annat syfte med att befinna sig på platsen än att plocka bär, säger Saramaria Johansson, som är ansvarig åklagare. 

Saramaria Johansson säger att ingen av männen, som sitter anhållna sedan i går, lämnat någon rimlig förklaring till att de hade med sig utrustning för att kunna fiska kräftor och att det fanns stora mängder kräftor på platsen där de greps. Hur mycket kräftor det rör sig om vill hon dock inte uttala sig om. Men enligt Robert Loeffel på Kronobergspolisen rör det sig sannolikt om så mycket att det är på gränsen till grovt tjuvfiske. 

Två greps i förra veckan

Så sent som i förra veckan greps två andra personer vid Södra Bergundasjön, också de misstänkta för tjuvfiske. De hade dock inte fiskat lika stora mängder kräftor som de två män som greps under natten mot tisdagen. 

– I det här senaste fallet misstänker vi även att det, förutom kräftfisket, förekommit fiske med nät, trots att det bara är tillåtet att fiska med metspö på platsen enligt de regler som markägaren Växjö kommun satt upp, säger Robert Loeffel. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Mer i ämnet