38-åringen förnekar brott med hänvisning till sitt psykiska tillstånd vid händelsen. Foto: SVT/Tomas Nyström

Misstänkte mördaren allvarligt psykiskt sjuk – kvinna höggs till döds i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen avslutades rättegången vid Växjö tingsrätt mot den 38-årige man som misstänks för mordet på en kvinna i Alvesta den 17 april. En rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

38-åringen är misstänkt för att ha mördat en 40-årig kvinna med kniv på öppen gata inför flera vittnen i centrala Alvesta. 

Mannen greps i närheten av mordplatsen och han anhölls därefter på sannolika skäl misstänkt för mord.

Allvarligt psykiskt sjuk

Under rättegångens sista dag presenterades den rättspsykiatriska undersökningen för tingsrätten. Undersökningen konstaterar att mannen lider av en allvarlig psykisk störning, något som P4 Kronoberg var först att rapportera om.

Det som framförallt har diskuterats under dagens rättegång är huruvida mannens allvarliga psykiska störning påverkade honom till den grad att han var medveten om sina handlingar.

Mannen förnekar brott

På grund av den allvarliga psykiska sjukdomen som framkommit i den rättspsykiatriska undersökningen kan inte mannen dömas till något fängelsestraff. För det misstänkta mordet yrkar därför åklagaren på rättspsykiatrisk vård och utvisning.

Mannen har tidigare erkänt att han utdelat knivhugg och knytnävsslag mot kvinnan. Men något motiv är ännu inte känt. 

38-åringen förnekar brott med hänvisning till sitt psykiska tillstånd vid tillfället. Dom väntas komma två veckor efter avslutad rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.