Färre sörmländska niondeklassare klarar kunskapskraven i alla ämnen, enligt siffror från Skolverket. Foto: TT

Nej från Tingsryd till betyg redan från fjärde klass

Publicerad

Tingsryds kommun var en av 38 remissinstanser som reagerade på förslaget att fler skolor ska ha betyg i fyran. Men de gillar inte idén.

När Tingsryds kommun svarade på regeringens förslag pekade de bland annat på Skolverkets utvärdering av betygen i årskurs sex. Den ger inget stöd för att de betygen har lett till att elevernas kunskaper har ökat efter att betygen infördes. Och med tanke på det ser Tingsyds kommun inget behov av betyg i ännu lägre åldrar.

Marie Fransson som är moderat ordförande i bildningsnämnden i Tingsryd, står bakom kommunens remissvar trots att hennes moderparti generellt är för tidigare betyg.

Tingsryd

– Vi ser att med de kunskapsresultat som vi kan se i dag för de elever som går i fyran så får man fram deras resultat utan att behöva sätta betyg och press på eleverna så tidigt, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Vill inte ge rektorer rätt att besluta om betyg

Men det som kommunen är mest kritisk till är den del i förslaget som handlar om att det ska bli rektor som får besluta om huruvida en skola har betyg eller ej. I svaret skriver de bland annat att ”rektorers rörlighet på arbetsmarknaden förorsaka att beslut om införande av betyg tidigare än årskurs 6 ser olika ut från år till år”.

– Vi har många skolor, en på varje ort och det skulle inte bli bra om det flyttar runt rektorer. En skola gör på det viset och en annan på ett annat vis, säger Marie Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tingsryd

Mer i ämnet