Foto: TT

Moderaterna vill ha vildsvin på sjukhusen – för färre trafikolyckor

Publicerad

Region Kalmar bör servera vildsvinskött regelbundet i sina kök, det föreslår Moderaterna i en motion. Syftet är att öka efterfrågan och därmed att fler vildsvin skjuts.

– Någonstans måste vi börja. Vi har pratat länge nog om att vildsvinskött måste bli populärare på matbordet för att jakttrycket ska öka. Det här kan skapa ringar på vattnet om kommunerna följer efter och privatkonsumenterna inspireras att lägga vildsvinskotletter på grillen där hemma, säger Pär-Gustav Johansson (M), oppositionsregionråd.

Jägareförbundet ser positivt på förslaget eftersom det ökar tillgängligheten på viltkött.

– Det är väldigt bra om man får ut mer vildsvinskött på marknaden. Det är en fantastisk råvara och resurs, säger Fredrik Zethraeus, jaktvårdskonsulent.

Kan trigga jägarna

Han ser också en vinst i att jägarna kan få bättre betalt för de vildsvin som skjuts om efterfrågan ökar.

– Om motionen klubbas igenom och kanske också skolor börjar servera vildsvin så ökar efterfrågan. Då behövs fler vildsvin, vilket kan göra att ersättningen till jägaren också går upp.

I dag måste allt vildsvinskött som säljs passera en vilthanteringsanläggning för att eventuella trikiner ska upptäckas. Jägareförbundet och Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har dock lämnat in ett förslag till regeringen om att tillåta småskalig försäljning av vildsvinskött utan att det passerar en vilthanteringsanläggning.

Viltolyckorna kan påverkas

Moderaterna ser även att en ökad efterfrågan på vildsvinskött skulle bidra till att trafikolyckorna med vildsvin minskar.

– Viltolyckorna i länet har dubblerats över en tioårsperiod. Viltstängsel i alla ära, men det mest effektiva och hållbara sättet att få ner antalet vildsvinsolyckor är att skjuta fler vildsvin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet