Matilda Wärenfalk (S), kommunalråd i Mörbylånga, berättar i klippet ovan om kommunens vision att växa och vad hon ser för utmaningar när kommunen växer. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Stor befolkningsökning i Mörbylånga kommun

Publicerad

Mörbylånga kommuns befolkning har ökat mycket de senaste tio åren. Färjestaden lockar inflyttare, men utmaningen för kommunen är att kunna ha samma service när befolkningen inte ökar i alla delar av kommunen.

De senaste tio åren har befolkningen ökat i både Kalmar och Kronobergs län. Ökningen skiljer sig mellan de olika kommunerna i de båda länen, men Mörbylånga är den som som ökat mest under de senaste tio åren.

– Vi har en vision om att skapa växtkraft och livskvalité. Det är vad vi verkligen strävar efter. Då handlar det om växtkraft både i att växa i antal men också att de människor som bor, lever och verkar här ska växa och ha möjlighet till det, säger Matilda Wärenfalk (S) som är kommunalråd i Mörbylånga kommun.

Älmhult ökar – Högsby minskar

Kommunen har byggt flera bostadsområden runtom i Färjestaden. Ett av de nya områdena är Hållbar, där det byggts flera nya hus och lägenheter. En förskola är byggd och ett äldreboende ska byggas.

Men eftersom fler människor flyttar in till Färjestaden och få personer flyttar till de mindre orterna i kommunen så finns det också utmaningar för Mörbylånga kommun att fördela en lika bra service för alla invånarna i kommunen.

– Det är klart att det är en utmaning att ha samma höga service i alla delar av kommunen, säger Matilda Wärenfalk (S).

I Kronobergs län är det Älmhults kommun som har ökat mest med 233 personer. Högsby kommun minskade mest i båda länen med 190 personer.

Förra årets befolkningssiffror

Nedan ser du hur befolkningen ökade/minskade förra året i båda Kalmar och Kronobergs kommuner.

Kalmar

Högsby:  -190

Torsås: 24

Mörbylånga: 238

Hultsfred: -117

Mönsterås: -166

Emmaboda: -85

Kalmar: 862

Nybro:  -45

Oskarshamn: 45

Västervik: -24

Vimmerby: 25

Borgholm: -3

Kronoberg

Uppvidinge: -90

Lessebo: -78

Tingsryd: -24

Alvesta: 90

Älmhult: 233

Markaryd: 53

Växjö: 730

Ljungby: -120

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.