Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Morddömd får tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Den 40-årige man som 2005 ströp sin kollega i Lammhult får sin livstidsdom tidsbestämd till 22 års fängelse. Det beslutade Örebro tingsrätt under torsdagen.

I augusti 2005 for den då 28-årige mannen till sin arbetskollegas lägenhet i Lammhult i Växjö kommun med avsikten att stjäla kollegans bankomatkort. Men mannen upptäcktes och ströp därefter kollegan med en tunn stålvajer, innan han länsade arbetskamratens bankkort.

Nekade tidsbestämt straff 2015

Mannen, som dömdes för mord i Växjö tingsrätt, ansökte 2015 om att få tidsbestämt straff men fick nej av Örebro tingsrätt, som ansåg att det var för tidigt att omvandla straffet eftersom brottet är så pass allvarligt, och att det rådde viss oklarhet kring risken att mannen ska återfalla i brott.

Under torsdagen valde Örebro tingsrätt låta mannen, som nu avtjänat tolv år och nio månader, få sitt straff tidsbestämt till 22 år. Inför beslutet har både Kriminalvården, Rättsmedicinverket och mannens psykoterapeut lämnat yttranden.

Ingen konkret risk för återfall

Rättsmedicinverket menar att mannens risk för återfall är medelhög, men Kriminalvården bedömer att mannen har skött sig och medverkat att främja sin anpassning till samhället. Han har sedan 2013 beviljats regelbundna permissioner på egenhand.

Därför anser Örebro tingsrätt att det inte finns någon konkret risk för att mannen ska återfalla i liknande brottslighet.

Kriminalvården bedömer att det krävs upp till ett och ett halvt år för planering och genomförande av utslussning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.