Dokumentärfilmen Rakt in i dagen har gjorts av Morten Okbo från Oskarshamn. Foto: Peter Magnusson SVT

Socialarbetaren som blev filmregissör

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen premiärvisades dokumentärfilmen Rakt in i dagen på Sagabiografen i Oskarshamn. I filmen har socialarbetaren Morten Okbo skildrat livet för ett antal ensamkommande ungdomar som kom till Oskarshamn hösten 2015.

Morten Okbo från Oskarshamn har en historik som författare och journalist men det var när han arbetade som projektsamordnare på socialförvaltningen han började filma ungdomarna. 

– Inom socialförvaltningen dokumenterar vi allt som händer på ett ganska statiskt sätt. Jag ville göra en mer levande dokumentation. Vad tänker och känner de här killarna när de kommer till Sverige?,säger Morten Okbo. 

”Är jag glad att jag tackade ja”

I filmen, som är inspelad 2018, får åskådarna följa fem unga killar från Afghanistan och Eritrea som kom till Oskarshamn som ensamkommande flyktingar 2015. Massoud Iskandari tvekade innan han tackade ja till att vara med i filmen. 

– Nu är jag glad att jag tackade ja. Under tiden jag filmades hade jag inget uppehållstillstånd och fick två avslag. Men nu har jag fått ett uppehållstillstånd och klarar mig själv med egen bostad. Det känns skönt, säger han. 

Att samtidigt vara socialarbetare och filmregissör har inte alltid varit helt problemfritt. 

Dubbla roller

– Med tanke på sekretess har jag flera gånger fått stänga av kameran när det blivit för känsligt. Då har jag istället fått ta hand om personen som socialarbetare och låta filmregissören ta en paus, säger Morten Okbo. 

När Morten Okbo började filma ungdomarna tänkte han att materialet enbart skulle användas intern inom kommunen, men när det sedan blev en film ser han ytterligare möjligheter. 

– Jag hoppas att filmen blir en del i Oskarshamns flyktingpolitik och jag skulle gärna se att den visas i skolorna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.