Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio

Långdraget bråk om smycken är över

Uppdaterad
Publicerad

Smålands museum har hamnat i bråk med Nationalmuseum i Stockholm. Anledningen är ett hängsmycke i smaragd som tillhört operasångerskan Christina Nilsson.

Smaragdhalsbandet, som ägs av Nationalmuseum, kom till Smålands museum efter att det stulits från Nationalmusuem på mitten av 80-talet. Därefter såldes det på auktion till en juvelerare i utlandet.

Nationalmuseum ville inte köpa tillbaka smycket då man ansåg att det saknade ett kulturhistoriskt värde.

– Nationalmuseum gjorde ju ingenting för att få tillbaka det här halssmycket när det väl sålts på auktion i Stockholm, säger Lennart Johansson, vd på Kulturparken Småland.

Statens kulturråd däremot ville att det skulle få komma tillbaka till Sverige och tillsammans med ett stort antal smålänningar som startat en insamling köpte man tillbaka hängsmycket.

Sedan dess har Nationalmuseum lovat att låna ut smycket till Smålands museum i evärdlig tid.

Inte sett värdet

Nu vill Nationalmuseum ha tillbaka smycket för en utställning nästa år, men det motsatte sig Smålands museum eftersom man inte tycker att Nationalmuseum har sett det riktiga värdet i smycket.

– Vi tycker också att det är en viktig poäng att Nationalmuseum vill ha tillbaka själva halssmycket, men örhängena som tillhör smyckessetet ägs av Smålands museum. De får därför på ett sätt bara en halv historia om smyckena som Christina Nilsson får som gåva av den ryske tsaren, säger Lennart johansson.

Och just argumentet med örhängena verkar ha fått fäste. För nu under kvällen meddelade parterna att man kommit överens om att hela smyckessettet ska köras till Stockholm vid utställningen.

I utbyte kommer Smålands museum få låna andra föremål som tillhört Christina Nilsson för att ställa ut i Växjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer