Jonas Franzén, ordförande i Musikerförbundet för avdelning Mälardalen-Småland, berättar om en stor oro i musikbranschen. Foto: Musikerförbundet/TT

Tufft för musikerbranschen under coronapandemin

Publicerad

Många branscher har drabbats hårt av corona. En av de branscher som vittnar om särskilt stora problem är musikerbranschen.

Tidigare i veckan träffade SVT Nyheter Småland ett dansband från Nybro som berättade om hur hårt drabbade dansbanden har blivit av coronapandemin. En som bekräftar detta är nybrobördige Jonas Franzén, ordförande i Musikerförbundet för avdelning Mälardalen-Småland.

– Många heltidsmusiker blev helt utan inkomst. Det är utan tvekan livemusiker som har drabbas värst, säger Jonas Franzén.

Ingen lättning

Enligt Jonas Franzén har situationen för musikerna sett lika illa ut i stort sett hela tiden och det lättades inte upp under sommaren när smittspridningen minskade.

– Det har inte lättats upp utan tvärtom blivit ännu värre kan jag säga. Det har blivit sämre då de musiker som fått a-kassa nu är i slutet av den perioden, säger Jonas Franzén.

Han berättar också att streaminginkomster och försäljningen av musik även har minskat av olika anledningar.

Är ni inte hjälpta av att regeringen bestämt att det nu är tillåtet med 300 personer i publiken?

– Absolut. Det finns dock två problem och det ena är att det tar tid att organisera en tillställning. Det andra är allmänhetens vilja att gå på live-event och träffa andra människor. Även om det är tillåtet med 300 personer nu så finns det säkert en stor oro hos befolkningen att besöka ett sådant event, säger Jonas Franzén.

Svårt att få ersättning

Jonas Franzén förklarar att musiker är särskilt utsatta då de oftast har egna företag och därför har svårt att få ersättning som exempelvis a-kassa.

– Krisstödpaketen riktar sig inte till musiker utan de riktar sig till företag som har anställd personal, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.