Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Midsommarhelgen står inför dörren. Många är det som åker till Öland med tung last i bagaget. Foto: SVT

Mycket folk och fylla väntas på Öland under midsommarhelgen

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarhelgen står inför dörren och många väntas besöka Öland. Såväl polis som nykterhetsorganisationer är inställda på att det blir en hel del fylla. – Ofta har ungdomar sin alkoholdebut på helger som midsommar, säger Marcus Nilsson, verksamhetsutvecklare på IOGT-NTO i Kalmar.

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO kommer inte att ha någon uppsökande verksamhet eller ordna några alternativa arrangemang under helgen, som de normalt brukar. Pandemin sätter stopp för det. 

– Vi ser i våra siffror att alkoholdebuten går lägre ner i åldrarna, säger Marcus Nilsson på IOGT-NTO.

Mycket folk till Öland

Från polisens del förväntar man sig en anstormning av människor till Öland under midsommar. 

– Jag tror att det finns ett uppdämt behov av att resa sedan pandemin slog till, säger Karl Ljungqvist, yttre befäl vid polisen i Kalmar. 

Under eftermiddagen på torsdagen inriktar sig polisarbetet mycket på trafiken och Ölandsbron. Ju närmare kvällarna och midsommarafton det lider, desto mer resurser ägnas åt ordningsarbetet. 

– Då övergår det till ett förebyggande arbete mot våld. I det ligger mycket tidiga ingripanden mot ordningsstörningar och berusningar, säger Karl Ljungqvist.

Mest resurser till kända orter

Polisarbetet koncentreras till de vanliga platserna på Öland som drar mycket folk. 

– Av förklarliga skäl blir det mycket koncentrerat till Borgholm-Köpingsvik, men vi kommer att finnas överallt på ön där det tenderar att bli problem, säger Karl Ljungqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer