Cancerframkallande arsenik användes tidigare som råvara till glas. Foto: TT

Mycket höga halter av gift i marken

Uppdaterad
Publicerad

Halterna av arsenik är mycket högre än tidigare befarat vid glasbrukstomten i Älghult. Nu ska Uppvidinge kommun hägna in området och länsstyrelsen uppmanar närboende att inte röra sig på marken.

I en ny studie har den högsta halten arsenik på glasbrukstomten i Älghult uppmätts till 10 300 mg/kg jord. Det är en nivå som är högre än vad tidigare undersökningar visat, och som kan medföra hälsorisker med allvarliga konsekvenser.

Farligt att få i sig jord

Uppvidinge kommun som äger tomten kommer att hägna in marken för att förhindra att närboende eller andra personer rör sig på den förorenade marken. Länsstyrelsen har skickat ut informationsbrev till boende i området om faran att beträda tomten.

Uppvidinge

Man blir inte sjuk av att röra sig på marken men det är farligt att få i sig jorden. Speciellt små barn och hundar ska därför inte vistas inom området.

Kommer att saneras

Glasrikeskommunerna Uppvidinge, Lessebo, Emmaboda och Nybro arbetar tillsammans med länsstyrelsen, Sveriges Geologiska Undersökning och Naturvårdsverket för en sanering av alla förorenade glasbrukstomter. Enligt Uppvidinge kommun kommer glasbrukstomten i Älghult att saneras.

Arsenik är en halvmetall som fram till 2007 användes som glasråvara. Giftet är cancerframkallande och kan under många års exponering orsaka tumörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppvidinge

Mer i ämnet