Om Havs- och vattenmyndighetens förslag går igenom blir signalkräftans utbredning mindre i bland annat Småland. Foto: TT

Myndighet vill stoppa utbredningen av signalkräftor

Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten HaV föreslår att att det ska bli förbjudet att fiska och sälja signalkräftor i stora delar av landet. Anledningen är att Sverige ska kunna fortsätta fiska signalkräftor och samtidigt minska spridningen av signalkräftan i svenska vatten.

Förslaget innebär att fiske och försäljning av okokta signalkräftor norr om Dalälven samt på Öland och Gotland förbjuds. Men även söder om Dalälven, däribland Småland, ska handeln med okokta signalkräftor begränsas. Det blir, om förslaget går igenom, nya krav på försäljning av okokta signalkräftor. Odling av signalkräftor blir då inte längre tillåtet. Däremot behöver den som redan har signalkräftor i sin damm inte utrota dem.

Om förslaget blir verklighet begränsas fisket av signalkräftor i Vättern till två helger per säsong till skillnad från fem helger som gäller i dag.

EU-direktiv för minskning

Bakgrunden är att antalet så kallade invasiva arter, alltså arter som har placerats i områden som inte är deras naturliga områden, har ökat i Sverige med 30 procent de senaste tio åren. Därför finns det nu EU-direktiv för att signalkräftans utbredning ska minska.

– Huvudsyftet med de EU-gemensamma reglerna för signalkräftan är att hindra spridningen av kräftpesten som hotar den inhemska flodkräftan, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för biologisk mångfald och områdesskydd på HaV.

Sedan 1960-talet har signalkräftan ersatt flodkräftan, framför allt i sydöstra Sverige. Flodkräftan har så gott som försvunnit på grund av kräftpesten.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten, HaV

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer