Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spöket ”Nunnan på avdelning 7” är välkänt i Västervik. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson /SVT

”Nunnan” hemsöker Västerviks gamla mentalsjukhus

Publicerad

Småland har flest ortsnamn i hela landet med ordet spöke- och gast i namnet. En av de ”gast-tätaste” kommunerna är Västervik, där myten om spöket ”nunnan” på i det gamla psykiatriska sjukhuset fortfarande lever.

Avdelning 7 i det gamla psykiatriska sjukhuset i Västervik är idag en hel vanlig arbetsplats för kommunen. Men där syns enligt myten då och då även en skepnad som liknar en halv nunna.

Stanly Ahl som är guide på Psykiatriska Museet har fått höra av flera personer som säger sig ha sett nunnan, och hon finns även avporträtterad på museet.

– En kvinna berättade att hon sett henne. När hon kom tillbaka sedan på morgonen så var vattnet påskruvat och lyset var tänt, berättar han.

Många ”Gastholmar”

Och kanske är tron på spöken extra stark just i Västervik. Enligt statistik från SCB har Västervik tredje flest så kallade ”spökplatser” i hela landet: ortsnamn som börjar med orden spök-, gast- eller myling. På flera håll i Tjust skärgård finns öar med namnet ”Gastholmen” och norr om Loftahammar finns även ”Gastdalen”. Totalt finns nio ”spökplatser” i kommunen, enligt SCB:s sammanställning.

Ljungby har flest spökplatser

Flest i Småland har dock Ljungby kommun som har tolv spökplatser. Flest i Sverige har Bräcke kommun i Jämtland med 14 platser. På SCB:s interaktiva karta kan du se närmsta spökplats.

Se och hör mer om ”Nunnan” på Västerviks psykiatriska sjukhus  i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer