Foto: SVT/Växjöbostäder

Något ljusare bostadsläge för Växjös studenter

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsläget för studenter i Växjö har förbättrats sedan förra året. Det visar årets bostadsrapport från Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Växjö och Kalmar hamnar bland de städer som får en gul markering i rapporten. Något som innebär att orten någon gång under höstterminen kan erbjuda boende med förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden.

Växjö hade förra året en röd markering och årets förbättring beror bland annat på att närmare 250 nya studentlägenheter har byggts. En ny student i Växjö väntas kunna få en nybyggd etta med en hyra på runt 6000 kronor i månaden mot slutet av höstterminen. Växjöbostäder renoverar även äldre studentlägenheter, något som väntas ge högre hyror.

I Kalmar finns en bostadsgaranti som gör att studenter blir erbjudna bostad ganska tidigt på terminen. Dessutom byggs nya studentbostäder. Hyran för en nybyggd studentlägenhet i Kalmar ligger på runt 5000 kronor.

Svårast på populära studieorter

Svårast att få bostad är det i de största studentstäderna, Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund. Där kan studenter inte räkna med att få ett förstahandskontrakt under höstterminen.

– Det är inte några större förbättringar, utan det är fortfarande 90 procent av Sveriges studenter som bor i en stad där bostadsmarknaden inte fungerar, säger Matilda Strömberg, ordförande för SFS.

Enligt rapporten är det bara nio av de 33 granskade studentstäderna där nya studenter kan hoppas på en lägenhet inom en månad från terminsstarten.

Så här ligger de 33 städerna till på listan:

Rött: Göteborg, Halmstad, Jönköping, Karlskrona, Linköping, Luleå, Lund, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala och Visby.

Gult: Borlänge, Borås, Eskilstuna, Falun, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Malmö, Norrköping, Växjö och Örebro.

Grönt: Gävle, Karlshamn, Piteå, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Västerås, Örnsköldsvik och Östersund.

Källa: Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.