Foto: TT.

Nakenvisitering av patient kritiseras

Publicerad

IVO kritiserar rättspsykiatrin i Växjö efter att intagen tvingades klä av sig och kroppsvisiteras efter besök av anhöriga.

Händelsen inträffade i april 2018 efter att patienten haft besök av sin mor och morbror.

Enligt anmälan har patientens mor och morbror besökt patienten under de 22 år som patienten varit frihetsberövad och vare sig besökare eller patienten har misskött dessa besök.

Chefsöverläkaren kan besluta om kroppsvisitation samt ytlig kroppsbesiktning i syfte att kontrollera att patienten inte bär på sig egendom man finner olämplig. I aktuellt fall kan IVO inte utläsa varför åtgärderna bedömdes som nödvändiga.

IVO bedömer att kroppsvisitation och ytlig kroppsbesiktning av patienten genomfördes på oklara grunder och med tveksamt beslutsunderlag. Likaså bedömer IVO att dokumentationen av aktuella beslut om tvångsåtgärder är bristfällig.

Kroppsvisitation och ytlig kroppsbesiktning är integritetskränkande åtgärder och innebär ett ingrepp i de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna tillika undantag från svensk grundlag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer