Peter Fornander är arbetsmarknadssamordnare på Ljungby Kommun. Foto: Privat

Ljungby satsar på personer långt ifrån arbete

Publicerad

Få de personer som står längst bort från arbetsmarknaden att komma tillbaka in i samhället. Det är målet för ett nytt tvåårigt projekt som Ljungby kommun startat tillsammans med arbetsförmedlingen.

Projektet GESA står för ”genom samverkan till arbete”.

– Det är samhällsekonomiskt att investera i individer som är långtidsarbetslösa. Det är en vinst på så många plan inte minst för individen, säger Peter Fornander arbetsmarknadssamordnare på Ljungby kommun.

Ett tjugotal personer

Projektet startar i början av december. Det är ett 20-tal personer som är målgruppen. Dessa har blivit utvalda av kommunen och arbetsförmedlingen.

– Det kan vara någon som aldrig haft ett arbete eller inte fått hjälp till arbete av olika skäl som kan bero på ohälsa eller analfabetism, säger Peter Fornander.

Kan ta tid att komma tillbaka

Projektet riktar sig både till utlandsfödda och svenskfödda, med samma svårighet att komma in i arbetslivet.

– Projektidén är att jobba med små steg under tid med någon som följer hur det går framåt, säger Peter Fornander.

Jobb är bra för individen och samhället

Till en början kan det handla om hälsoaktiviteter, datorkunskap och att bli kommunikativ i svenska. Nästa steg kan vara en praktikplats eller arbetsträning. Målet är jobb.

– Det är på många olika plan som arbetet är en viktig del. Dels för individen och dess familj att visa nästa generation att det finns ett sammanhang att vara i med rutiner. Men också att känna sig behövd och efterfrågad, det är ett grundläggande behov. För när individen mår bra blir det också bra samhällsekonomiskt, säger Peter Fornander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer