Tomas Carlén är brandingenjör och räddningstjänsthandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg. Foto: Terje Pedersen, TT/privat

När utfärdas ett eldningsförbud?

Uppdaterad
Publicerad

Varm och torrt under en lång tid brukar inte sällan medföra eldningsförbud. Men vad är det som avgör när beslutet fattas?

SVT frågade Tomas Carlén som är brandingenjör och räddningstjänsthandläggare på länsstyrelsen Kronoberg.

Länsstyrelsen lutar sig mot SMHI:s brandriskprognoser som sträcker sig över fem dagar. I brandriskprognosen vägs luftfuktighet och vindar ihop med hur torrt det är i skog och mark, hur länge det varit så och hur det ser ut att bli framåt.

Fire weather index

– Där ser vi FWI, Fire Weather Index, index följer en skala från ett till fem. När vi når upp till fyra är det stor risk för skogsbrand. En femma innebär extremt stor risk, säger Tomas Carlén och fortsätter:

– Bedömningen vi gör då är hur stor del av länet som följs av det här indexet. En fyra i stora delar av länet eller upp mot en femma i fem dagar framåt då har vi skäl att införa eldningsförbud.

Ett normalt eldningsförbud innebär att man endast får elda i ordningställda grillplatser, där den kan ske säkert.

Skärpt eldningsförbud

Nivå fem finns i två steg och den högsta nivån innebär ett skärpt eldningsförbud.

– Då ska man inte elda alls, inte heller med vätskor eller gasform.

Men om indexet är högt i två dagar istället för fem, kan ni inte gå ut med eldningsförbud då?

– Det kan ju bli så ändå, det är en bedömningsfråga. Men det handlar mer om att inte införa och dra tillbaka hur som helst, säger Tomas Carlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.