Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Pettersson berätta om läget för lantbrukarna på Öland i klippet. Foto: William Frykfeldt/SVT

Långvarig torka på Öland – tredjedel av skörden har minskat

Publicerad

På onsdagen presenterade Lantmännen sin skördeprognos för 2022. Enligt den kommer skörden, trots torkan som drabbat länet, att bli någorlunda normal eller strax under normal. Men för vissa lantbrukare är torkan fortfarande ett stort problem.

På norra delen av Öland har dock inte vädret varit till fördel för lantbrukarna som producerar spannmål. Detta på grund av den långvariga torka som hängt sig kvar i jorden sedan den varma sommaren 2018.

– Man lever i en krass situation och jag hoppas varje dag att det ska komma regn som räddar upp situationen. Min bedömning är att skörden i år blir 70 procent av normalskörden, så det är inte helt lottlöst ännu, säger Per Pettersson, lantbrukare och distriktsordförande Lantmännen.

Insatsvarorna har mer än fördubblats

Den första skörden för året på Öland var gynnsam för lantbrukarna, enligt Per Pettersson. Men efter april har regnet visat sig med sin frånvaro. Det gör att den kommande skörden kan minska och inte bara drabba ekonomiskt, utan även möjligheterna för lantbrukare med djur att få tillgång till tillräckligt mycket foder.

– När man drabbas av torka för femte året i rad så har insatsvarorna mer än fördubblats i pris på grund av kriget i Ukraina. Vi med djur är i stort behov av foder, då är man i extra stort behov av den egna skörden.

Vad händer om det blir torka även nästa år?

– Det blir dramatiskt. För då är många grödor som potatis, majs, och andra grödor som tappar, då måste man hämta upp de volymerna med. Det måste komma regn bara, säger Per Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.