Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Catarina Bäckstrand, initiativtagare till protestlistan mot kommunens planer på att införa obemannade folkbiblioteksfilialer i Alstermo, Älghult och Norrhult/Klavreström. Foto: SVT.

Bibliotek kan bli obemannade – 300 har skrivit under hennes protest

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Uppvidinge kommun vill införa obemannade bibliotek för att spara två miljoner kronor. Planerna väcker stor oro i Norrhult/Klavreström och nästan 300 invånare har skrivit på en protestlista. Frågan har skickats på återremiss.

Kommunens ambition är att ta bort två bibliotekarietjänster och satsa på obemannade folkbiblioteksfilialer i Alstermo, Älghult samt Norrhult/Klavreström.

De här planerna väcker mycket oro i Norrhult/Klavreström och en protestlista med nästan 300 namn har överlämnats till kommunalrådet Niklas Jonsson (S).

– Vi tycker att biblioteket är viktigt för alla, säger Catarina Bäckstrand, initiativtagare till aktionen i Norrhult/Klavreström.

– Det är naturligt att känna oro inför varje stor förändring, säger Niklas Jonsson (S).

Kommunen hoppas kunna spara två miljoner kronor, vilket ska motsvara ca 35 % av den sammanlagda biblioteksverksamhetens totala budget, enligt uppgifter från kultur- och fritidsavdelningen.

Inget beslut – återremitteras

Tisdagen den 3 december tog kommunstyrelsen upp frågan om besparingar inom biblioteksverksamheten. Styrelsen beslutade att skicka frågan på återremiss.  

– Vi vill ha in synpunkter från barn- och utbildningsnämnden, analysera effekterna av nedläggningen av gymnasieskolan och dess bibliotek samt ta fram förslag på billigare lokallösningar, säger Niklas Jonsson.

– Det känns roligt att de skickar det på återremiss. Vi vill inte ha obemannade bibliotek och vi är en kommun som behöver mer och inte mindre kunskap, säger Catarina Bäckstrand.

Kommunstyrelsen väntas ta beslut i frågan i februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer