Här svarar Region Kronobergs samordnare på vanliga frågor om fas 4. Foto: Jessica Gow/TT

Nästa vecka börjar 12-15-åringar vaccineras i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg är nästa vecka redo för att påbörja vaccinering av 12-15-åringar. Inledningsvis sker detta på vaccinationsplatserna för att sedan involvera skolorna.

Från och med den 11 oktober kan barn i åldrarna 12-15 år börja vaccineras i Sverige och så även i Region Kronoberg.

– De ska få två doser och de ska ha fyllt 12 år. Samtycke krävs från båda vårdnadshavare med undantag för de fall där den andra vårdnadshavaren inte är tillgänglig, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare Region Kronoberg vid en presskonferens under fredagen.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Brev skickas

Det handlar om cirka 9600 barn i åldrarna 12-15 år i Kronoberg och regionen skickar nästa vecka ut brev till vårdnadshavare med information.

Inledningsvis kommer vaccinationerna att ske på de olika vaccinationsplatserna dit man bokar tid via 1177.

– Man bokar tid eller kommer via drop in på vaccinationsplatserna, den här åldersgruppen bör ha en vårdnadshavare med sig eller åtminstone kunna legitimera sig, säger Lena Andersson Nazzal.

Vaccinering i skolor

Men det dröjer lite till innan vaccineringen av barnen kan flytta in i skolorna.

 – Det är leverantörerna som planerar ihop med kommunerna och jag vet att någon startar nästa vecka. Men eftersom vi fått besked att vi samtidigt ska vaccinera äldre med dos tre så skjuter vi fram skolvaccineringen några veckor, säger Lena Andersson Nazzal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet