Sju dykare samlade ihop 700 kilo skrot Foto: Therese Klingstedt

Cyklar, bord och toalett – nästan ett ton skrot på havets botten i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

I helgen var det för tredje året i rad dags för skräpdykardagen vid Fiskaretorget i Västervik. Sammanlagt drog dykarna upp 700 kilo skräp ur vattnet.

Skräpdykardagen annordnas i samband med evenemanget Västervik Outdoors, ett evenemang där olika utomhusaktiviteter visas upp. Dykföreningen har sedan några år tillbaka kombinerat dagen med nytta då man dyker för att leta skräp i vattnet.

Ansvarig för skräpdykningen är Therese Klingstedt.

Västervik

– Vi gör detta för att platsen är vacker och vi vill att den ska fortsätta vara det, och folk är ibland dåliga på att träffa papperskorgen, säger hon.

Therese Klingstedt ligger bakom skräpdykningen Foto: privat

En gammal toalett

Men frågan är om sakerna man drar upp ur vattnet ens hade fått plats i en papperskorg. I år hittade man bland annat sex cyklar, ett campingbord och en gammal båttoalett.

– Efteråt lägger vi alla saker i en stor hög så att folk får se och begrunda.

Fiskeutrustning

Sammanlagt drog man upp 700 kilo skräp i år. Förutom de stora sakerna hittade man mängder av plast, glasflaskor, plåtburkar och en hel del fiskeutrustning.

– Vi var sju stycken som dök. Ett bra sätt att hålla rent och att få visa upp vår sport, säger Therese Klingstedt.

Sex cyklar och en gammal toalett hittades i vattnet Foto: Therese Klingsted

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet