Se klippet för att höra vad som händer med elever som saknar gymnasiebehörighet. Foto: SVT/Frida Lindhe

Var fjärde elev som börjar gymnasiet i Ljungby saknar godkända betyg

Publicerad

Nästan var fjärde elev som började i årskurs ett på Sunnerbogymnasiet i Ljungby i höst saknar behörighet från grundskolan för att få gå ett nationellt gymnasieprogram.

– Så många elever som är obehöriga har vi nog inte haft tidigare, säger Jimmie Nilsson som är gymnasiechef på skolan.

Av de cirka 380 eleverna som började i årskurs ett för några veckor sedan på Sunnerbogymnasiet i Ljungby, saknade nästan var fjärde gymnasiebehörighet, något som P4 Kronoberg var först med att berätta.

”Oroande utveckling”

För fem år sedan kom var tionde elev till Sunnerbogymnasiet utan gymnasiebehörighet.

– Så många elever som är obehöriga har vi nog inte haft tidigare, det är en oroande utveckling, säger Jimmie Nilsson.

För att ha gymnasiebehörighet krävs alltid att man är godkänd i svenska, engelska och matematik från grundskolan, plus ett antal extra ämnen beroende på om man ska gå ett högskoleförberedande program eller ett yrkesförberedande.

Låg behörighet i länet

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten är Kronobergs län ett av länen i Sverige med lägst andel behöriga elever till gymnasiet. År 2020 var det bara cirka 81 procent av eleverna i länet som hade gymnasiebehörighet.

Se klippet för att höra vad som händer med elever som saknar gymnasiebehörighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.