Nätdrogförsäljarna: Kunderna måste kunna hantera riskerna

Uppdaterad
Publicerad

Männen bakom det Växjöföretag som under nästan sex år importerat och sålt oklassificerade nya psykoaktiva substanser vill inte träffa oss för en intervju. Istället svarar de på frågor via ett mejl.

Hur kom det sig att ni startade just den här verksamheten? 

– Vi kände varandra sedan innan och började bolla lite olika idéer under en period. Vi var alla sugna på att starta och driva företag.

Växjö

Hur har ni resonerat när ni valt vilka substanser ni ska sälja?  

– Det är alltid ett ställningstagande och en bedömning vid varje enskild substans. Vi har alltid varit väldigt selektiva när det kommer till vad vi ska sälja […] Vi bestämde omgående att aldrig sälja opioider där till exempel fentanylanaloger ingår.

(Fentanylanaloger har under senaste åren orsakat flera dödfall, reds. anm.)

Sålt Spice

Men ni har tidigare sålt olika Spice-preparat som är substanser som tillhör en grupp där det skett dödsfall?

(Spice är ett samlingsnamn för syntetiska cannabinoider, reds. anm.)

– Vi sålde Cannabinoider i början på vår verksamhet men slutade […] egenskaperna är så pass oförutsägbara, det är inget vi vill sälja.

När SVT Nyheter går tillbaka i historiken på hemsidan har det mycket riktigt sålts Cannabinoider mellan 2013 och vintern 2014. Försäljningen upphörde när Folkhälsomyndigheten föreslog att klassa ett stort antal Cannabinoider som hälsofarlig vara 2014.

Faksimil från företagets försäljningssida. Foto: SVT

”Individen måste kunna hantera risk”

Ni har sålt bensodiazepiner som om man till exempel blandar med alkohol eller andra substanser kan utgöra stora risker. Vad tänker ni om det? 

(Bensodiazepiner är lugnande substanser som i kombination med andra substanser kan påverka andningen, reds anm.)

– Enbart bensodiazepiner är generellt toxikologiskt säkra […] Men Bensodiazepiner kan ingå i en cocktail med alkohol, läkemedel och i kombination med andra CNS-depressiva substanser orsaka blandintoxikation.

De fortsätter:

– I slutändan faller det tillbaka på att individen (en vuxen människa dvs) måste på ett ansvarsfullt sätt kunna hantera allt som är förknippat med risk, såsom spel, alkohol, narkotika, läkemedel, och nya substanser.

(Företaget skriver på sin sida att de har en 20-årsgräns vid köp av substanserna. Minderåriga stängs av från sidan och detta ska kontrolleras via personnummer, reds anm.)

Spridd kundkrets

Vilken är er bild av er kundkrets? Polisen har hittat substanser från er hos till exempel tyngre missbrukare?

– Vår kundkrets är långt ifrån homogen det är svårt att utläsa mönster eller dra slutsatser då det är väldigt spritt. Personer tillhörande alla socioekonomiska grupper finns representerade i vår kundkrets.

Men vissa kunder kan ha mindre kunskaper av hanteringen av era substanser och till exempel lida av missbruk eller psykisk ohälsa. Hur tänker ni om den risken?

– I grunden så är det snarare ett samhällsproblem […] Vi har dock sedan start valt att låsa personer via personnummer som exempelvis beställer till behandlingshem, gruppboenden eller liknande vårdinrättningar. Att kundkretsen skulle bestå av mestadels missbrukare och utsatta individer som det ofta framställs i media är en väldigt fördomsfull inställning, och den är framförallt direkt felaktig.

Har ni själva tagit substanser som ni säljer? 

– Ej relevant att besvara.

Vad har varit avgörande i beslutat att lägga ner er verksamhet? 

– Framförallt är det framtida studier och även andra branscher som lockar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet