Foto: SVT

Natthärbärget kan öppnas men EU-migranterna är borta

Publicerad

På onsdagskvällen beslutade ett enigt kyrkoråd att man vid behov återigen kan öppna natthärbärget Vinternatt i Växjö, för att ge EU-migranter värme och övernattning. Men efter att polisen slog till mot den misstänkta tiggeriligan är migranterna borta.

Det hade blivit tredje året som Diakonicentrum i Växjö bedriver övernattning för EU-migranter. Men den senaste tiden har de märkt en förändring. 

– I vårt fältarbete följer vi utvecklingen med EU-migranter i närområdet och i dagsläget har vi inte kontakt med någon, säger Åsa Ingvert som är pastoralchef på Svenska Kyrkan i Växjö. 

Misstänkt människohandel

Det var i början på december som polisen slog till mot ligan som misstänks varit verksamma i Kronoberg och Kalmar län, basen ska ha varit i Växjö. Flera personer häktades och ett 20-tal EU-migranter omhändertogs som brottsoffer. 

– Efter det har det förändrats. Växjöborna känner nog igen sig i att de medmänniskorna inte sitter utanför våra mataffärer längre, säger Åsa Ingvert. 

Efter att misstankarna om organiserad människohandel uppdagades har det riktats kritik mot att härbärget tagit hand om såväl brottsoffer som förövare. 

”Vi underlättar inte för brottslighet”

– Vi har ingen möjlighet att kontrollera vem som är kriminell. Vårt motiv är att erbjuda mat, värme och vila. Men också undervisning i så väl rättigheter och skyldigheter som EU-medborgare. Vi kan inte se att vi underlättar brottslighet med den verksamheten, säger Åsa Ingvert. 

Härbärget erbjuder 20 sängplatser och enligt Diakonicentrum kom förra året 50 unika gäster.

Åsa Ingvert menar att det inte är uteslutet att några av dem som sovit på Diakonicentrum finns bland de brottsmisstänkta. Men hon ser det ändå som att deras verksamhet gjort nytta för så många fler. 

– De andra har vi då gett undervisning i läsning, matematik och mer makt över sina egna liv. Ju mer kunskap man får desto bättre förutsättningar får man för att inte bli lurad, avslutar hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet