Naturskyddsföreningen yrkar på ett avslag för bergtäkten, bland annat då det finns tjäder i området. Foto: TT

Naturskyddsföreningen yrkar på avslag för bergtäkt

Publicerad

Naturskyddsföreningen i Alvesta yrkar på ett avslag för bergtäkten i Englaholm i Alvesta kommun. Oro finns för att orten ska påverkas av buller, damm och trafik.

Naturskyddsföreningen i Alvesta skriver i sitt yttrande angående bergtäkten att ”det generellt är positivt att man använder berg istället för naturgrus för infrastrukturella ändamål såsom väg- och bostadsbyggen.”

Men angående den tänkta bergtäkten i Englaholm yrkar man för ett avslag. Några av anledningarna är tätortens påverkan av buller, damm och trafik.

I sitt yttrande via sin hemsida nämner Naturskyddsföreningen i Alvesta dessa punkter:

● Naturinventering är inte tillräckligt genomförd. Inventering av tjäderns förekomst i omgivningarna runt planerat täktområde är särskilt angelägen.

● Bedömningarna av hur natur- och friluftsliv påverkas måste ske med avseende på inte bara täktområdet, utan också konsekvenser för omgivande miljö.

● Vi bestrider dispens för strandskyddet eftersom det finns bättre lämpade platser för utvinning av bergmaterial än i närheten av en tätort och dess friluftsområden. Friluftsliv och naturvärden måste i detta fall få företräde.

● Närheten till tätorten och en besvärlig trafiksituation gör placeringen olämplig.

● En ny bergtäkt är ett stort miljöingrepp och bör vägas mot material som finns i befintliga bergtäkter, mer återvinning och hushållning med naturresurser.

● Ansökan redovisar inte tillräckligt väl att närboende inte kommer att störas av buller, tryckvågor, damning m.m. och hur man ytterligare kan begränsa störningen om mätningar vid verklig drift visar att beräkningarna inte stämmer. 

Den kumulativa effekten av ovan beskrivna problemområden är alltför omfattande för att vara acceptabel enligt Naturskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.