Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Banna Thiobou, EURES-rådgivare för arbetsförmedlingen i Kalmar. Foto: Gustav Röriksson

Hon kopplar ihop företagen med arbetssökande

Publicerad

Att matcha ihop arbetssökande och arbetsgivare via ett nätverk med 32 länder i. Det arbetar EURES-nätverket med, där Arbetsförmedlingen ingår. Målet är att stödja bristyrken inom EU och att hjälpa den rörliga arbetsmarknaden.

Besöksnäringen, ingenjörer, läkare, hemtjänst och grön energi. Detta är bara ett fåtal av de branscher i Sverige som har svårt att locka arbetskraft.

Ett hjälpmedel kan vara EURES, ett initiativ inom EU där medborgare kan skicka in sina CV:n för att bli ihopkopplade med arbetsgivare i andra länder inom EU.

– Vi känner att det är svårt för flera arbetsgivare att hitta arbetskraft här i Sverige. Spanien är ett land vi har haft väldigt bra samarbeten med de senaste åren, säger Banna Thioubou, EURES-rådgivare på arbetsförmedlingen i Kalmar.

Goda möjligheter

Eftersom Kalmar inte haft en EURES-rådgivare tidigare har man bara kunnat slutföra ett uppdrag hittills, där Kalmarrestaurangen Krögers fick tag i kocken Jordi Marbà inför sommarens högsäsong.

Enligt EURES bedömningar finns det goda möjligheter för EU:s medborgare som söker jobb i Sverige inom hälsa- och sjukvård, pedagogiskt arbete, tekniskt arbete, data/IT och bygg- och anläggning.

De svenska bristyrkena

Visa

Grund- och specialistutbildade sjuksköterskor, ingenjörer, civilingenjörer, kvalificerad IT-personal, läkare, socialsekreterare, lärare och förskollärare, flera byggyrken, kockar, motorfordonsmekaniker/reparatörer, undersköterskor och lastbilsförare.

Källa: EURES – The European Jobs Network

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet