Nazistflagga ska ha bränts av arg Bodabo

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet har aktioner med nazistiska förtecken förekommit under natten till fredagen. I Boda ska en flagga med hakkors ha hissats utanför The Glass Factory.

Maja Heuer är museichef på museet The Glass Factory i Boda. När hon kom till jobbet vid åttatiden i morse kom en Bodabo som hon känner till henne.

– Han sa att det hängt en nazistflagga uppe och att han tillsammans med sin kompis bränt den. Han gav askan till mig. Och jag tycker det är bra med civilkuraget i Boda. Vi har många med invandrarbakgrund i samhället, och sådant här vill vi inte ha. Bort med skiten!, säger Maja Heuer.

Askan planerar hon att spara.

– Som ett bevis på bra civilkurage, att någon gjorde något åt det snabbt. Och att de brände flaggan känns symboliskt, säger hon.

Under natten har flaggor med hakkors hängts upp på olika platser i Sverige, bland annat på tre platser i Stockholms län. I Kalmar har någon sågat av ena armen på statyn Simhopparen, så att den ser ut att göra en Hitlerhälsning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.