Jennie Hedrén Hasselros, ordförande i Neuroförbundet i Kronoberg.

Kyrkotrappan i Ingelstad – ett lagbrott enligt Neuroförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Neuroförbundet i Kronoberg riktar nu skarp kritik mot den nybyggda trappan på Östra Torsås kyrka i Ingelstad. Enligt förbundet bryter kyrkan mot lagen.

– Man utesluter personer med funktionshinder. Det blir ett stopp i möjligheten att ta sig fram, säger Jennie Hedrén Hasselros som är ordförande i Neuroförbundet i Kronoberg.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om 85-årige Folke Svensson som efter den nybyggda trappan på kyrkogården i Ingelstad fått problem, att på egen hand med sin rullator, besöka sin frus grav. 

– Jag känner för att gå ur kyrkan. Så dumt som de har gjort det här är ynkligt, berättade Folke Svensson för SVT. 

Bryter mot lagen

Efter att Neuroförbundet följt SVT:s rapportering har de skickat en skrivelse till Östra Torsås kyrka där de menar att kyrkan bryter mot byggnadslagen – nu vill förbundet se en förändring. 

– Vår tolkning är att kyrkan tydligt bryter mot tillgängligheten till byggnader som har en samhällsfunktion. Gör om och gör rätt och tänkt på tillgängligheten, säger Jennie Hedrén Hasselros.

Svenska kyrkan i Växjö menar att den nya trappan byggdes för att förbättra arbetsmiljön på kyrkogården och ska räknas som en mindre justering som inte inkluderas av nybyggnadskraven.

– Vi har löst en dålig arbetsmiljö med en sluttning genom en kompletterande trappa. Trappan inte en huvudsaklig tillträdesväg utan kyrkogården är tillgänglig med de huvudentréer som finns, säger Mats Lindblad som är förvaltningschef för Svenska kyrkan i Växjö.

En lösning kan dröja

Frågan om trappan kommer att utredas ytterligare, dock kan det dröja upp till två år innan en ramp kan vara på plats.

– Vi ska försöka hitta en annan lösning. Men använder vi en ramp blir den så stor så det krävs en ansökan hos länsstyrelsen. Där har vi en handläggningstid som är avsevärd, säger Mats Lindblad.

– Det är bra att kyrkan vill se över frågan men tidsramen på två år är alldeles för tokig, svarar Jennie Hedrén Hasselros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.