Arkivbild från ett kriminaltekniska laboratorium. Foto: TT

Växjö får nytt kriminaltekniskt centrum

Uppdaterad
Publicerad

Nationellt forensiskt centrum, NFC bildar en lokalfilial i Växjö. Samtidigt tar man över verksamheten i polisens nuvarande laboratorium.

Växjö är en av sju orter som NFC (tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium) nu etablerar sig på.

– Vi ser att vi behöver förmågan i hela landet, och då var Växjö lämpligt att lägga det i. Dels för att det redan fanns ett labb, men vi har också tittat närmare på var det anmäls brott som genererar teknisk bevisning och kommit fram till dessa ställen, säger Sven Kihlgren, projektledare på NFC.

Växjö

Rent praktiskt kommer det innebära att två-tre nya medarbetare och en ny chef ska rekryteras i Växjö. Den personal som idag arbetar i polislabbet kommer att få jobba kvar. På sikt kommer man även att behöva utöka lokalerna i Växjö, säger Sven Kihlgren.

Har fått kritik

NFC har fått kritik genom åren för att jobba för långsamt med sina analyser av teknisk bevisning och stoppa upp utredningar. Målet med omorganisationen och fler NFC-labb runt om i landet är att tekniska undersökningar ska kunna gå snabbare, så att polisutredningar snabbare ska kunna leda till åtal och rättegång.

– Hela syftet är att få upp tempot i helheten och använda resurserna bättre. Kapaciteten kommer i vart fall att fördubblas, säger Sven Kihlgren.

Polisens egna labb ”sårbara”

SVT har tidigare rapporterat om polislabben i Kalmar och Västervik och deras osäkra tillvaro. Labbet i Västervik har sedan dess stängt, men det i Kalmar kommer att finnas kvar, fortsatt under ledning av polisregionen och inte av NFC.

När omorganisationen är klar kommer man, i hela landet, ha gått från 27 kriminaltekniska labb till 12. Utvecklingen mot färre små lokala polislabb mot större regionala enheter är dock nödvändig, menar Sven Kihlgren.

– Det finns en stor sårbarhet idag, det är ofta bara en på labbet och en fotograf, och det räcker med sjukdom eller en utbildningsdag för att det ska bli tunt. Då har oftast poliser hoppat in för att hjälpa till i labben, men dem vill vi ha ute på brottsplatserna, säger han.

De får också nya driftställen

Borås, Halmstad, Kristianstad, Sundsvall, Umeå, Örebro och Uppsala kommer att bli nya driftställen för NFC efter omorganisationen.

NFC har idag sitt huvudsäte i Linköping och driftställen i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet