Foto: SVT/Johannes Widergren

Niklas Almers har EM-finalen i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Almers är en av de snabbaste rullstolsåkarna i världen. Nu vill han vara med och kämpa om medaljerna på EM i Berlin.

26-åriga Niklas Almers meritlista inger respekt. Rullstolssprintern har hela 24 JVM-guld i bagaget. På seniorsidan har han tävlat i sex EM, fyra VM och ett OS, men ännu inte fått äran att få någon medalj runt halsen.

Något som han hoppas det blir ändring på vid årets para-EM, som avgörs i Berlin mellan 16 och 27 augusti.

– Det ska bli jättespännande att se vad jag kan få ut nu när jag toppat för ett mästerskap, säger Niklas Almers under ett utomhusträningspass på Värendsvallen i Växjö.

Tror på final

Niklas berättar att han har högt satta mål, trots att vad som helst kan hända under en tävling.

– Jag tror att jag har väldigt bra chanser den här gången. Vi får se vad som händer, men till en final det ska jag i alla fall, säger Niklas Almers.

Foto: SVT/Johannes Widergren

Ny rullstol ska ge nya krafter

Inför årets EM har Niklas Almers köpt en ny tävlingsrullstol, som han hoppas ska kunna ge honom den där sista pusselbiten i jakten på medaljerna.

– Jag har hållit på att ställa in och fixa hela året nu egentligen, för att kunna få ut så mycket som möjligt, berättar han.

Hur viktig är rullstolen egentligen?

Rullstolen är så klart extremt viktig, men i slutändan handlar det ju om vem som sitter i den, säger Niklas Almers.

Gillar när det går fort

I årets EM kommer Niklas att tävla i 100 meter och 200 meter rullstolssprint. Han har valt de korta distanserna eftersom det är på dem han känner sig som mest hemma.

– Jag tycker om hastighetskänslan och att känna fartvinden. Det blir ju en frihetskänsla jämfört med att sitta i den vanliga stolen, säger Niklas Almers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.