Nils Åkerstedt inspekterar bananerna i sitt vardagsrum i Mörbylånga. Foto: SVT/Richard SöderbergVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nils odlar bananer i vardagsrummet

Uppdaterad
Publicerad

I en marklägenhet i Mörbylånga på Öland växer det just nu bananer. Nils Åkerstedt heter den 88-årige entusiasten som ligger bakom odlingen.

Nils Åkerstedt har alltid haft ett stort intresse för trädgård. Han har jobbat på en handelsträdgård och inom en parkförvaltning under hela sitt yrkesliv. Den bananplanta som just nu ger frukt har han haft i ungefär tio år.

–  Egentligen ska de ge frukt efter två år, men den här blev skadad vid flytten hit till Öland för några år sedan, berättar Nils.

Sin första bananplanta fick Nils av en bekant som varit på Madeira för ungefär 15 år sedan. Han har fått en skörd från den plantan.

Bara en skörd per planta

– Men en bananplanta ger bara frukt en gång, sen dör den och det kommer nya skott från rötterna. Det är ett av skotten från den första plantan som nu vuxit sig så starkt att det ger egen frukt, berättar Nils.

Men det är en hel del jobb att sköta om en bananodling. Nils duschar och vattnar plantan varje dag där den står i en kruka som innehåller ungeför 40 liter grus och sand.

– Det krävs väldigt mycket tålamod. På vintern använder jag lampor under 7-8 timmar om dagen.

Men arbetet har gett resultat. 40-50 bananer väntar nu på att mogna. Och det är inte bara Nils som är spänd på att smaka.

– Grannarna är mycket nyfikna och följer mitt arbete mycket noga, säger Nils med ett leende.

”Det håller mig vid liv”

Men för Nils är odlingen mer än bara en kul grej.

– Det här håller mig vid liv, hade det inte varit för det här intresset så hade jag förmodligen inte levt i dag. Allt vattnande gör ju dessutom att luftfuktigheten blir hög inne i lägenheten och det tror jag är väldigt hälsosamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nils Åkerstedt inspekterar bananerna i sitt vardagsrum i Mörbylånga. Foto: SVT/Richard Söderberg