Nioåriga Ida Preutz kom på idén om hur Älmhults kommun ska hedra minnet av Ingvar Kamprad. Foto: SVT

Nioåriga Ida ska skapa statyn av Ingvar Kamprad i Älmhult

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart hur en staty av Ingvar Kamprad ska se ut i Älmhult. Det är nioåriga Ida Preutz som vunnit en tävling om hur minnet av Ikea-grundaren ska hedras.

När Älmhults kommun utlyste en tävling om hur Ingvar Kamprad skulle hedras fick kommunen in runt 70 olika förslag. Till slut var det nioåriga Ida Preutz bidrag som vann.

Ska kunna ge Ingvar en kram

– Det förslaget gick direkt till hjärtat. Både att det blir ett sätt att uppmärksamma Ingvar genom en staty och också att det tar fram det mänskliga och varma hos Ingvar. Att man kan sätta sig jämte honom och ge honom en kram, säger Elizabeth Peltola (C), kommunstyrelsens ordförande i Älmhult.

Bidraget föreställer en ritning av hur en staty skulle kunna se ut. Med Ingvar Kamprad sittande på en bänk.

– Jag tänkte att han kan sitta i soffan så kan man ta bilder och krama honom, säger Ida Preutz.

Så här såg bidraget ut som Ida Preutz skickade in till kommunen. Foto: SVT

– Vi ska försöka lösa det så att bänken blir varm också så att det är en riktigt varm kram man kan få av Ingvar. Så där kan man sitta och krama Ingvar eller prata med honom och uppmärksamma alla hans goda gärningar under alla år han fanns i Älmhult, säger Elizabeth Peltola (C).

Elizabeth Peltola (C) är kommunstyrelsen ordförande i Älmhult. Foto: SVT

”Känns jättecoolt”

Älmhults kommun planerar ett stråk till minne av Ingvar Kamprad med bland annat en lekpark, olika citat utsatta och statyn. Preliminärt står allt klart till 2021. Prislappen för kommunen för statyn är satt till runt två miljoner kronor, men exakt var den ska placeras är ännu inte bestämt.

Vad är häftigast med allt det här?

– Att den faktiskt ska byggas och bli en staty. Det känns jättecoolt, säger Ida Preutz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.