Sjöfartshögskolan i Kalmar.

Efter sextrakasserierna – så ska högskolan få bort kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

Grupp efter grupp av kvinnor på arbetsmarknaden vittnar om sexuella övergrepp och sexism. På Sjöfartshögskolan skedde det redan för tre år sedan, när en student berättade om grova sexuella trakasserier som hon råkat ut för under sin praktik.

Den drabbade studenten har berättat om en av hennes allra första dagar ombord, när hon befann sig i hissen och bockade sig ner för att knyta sina skosnören och sex matroser som också befann sig i hissen drar ner dragkedjorna i sina gylfar och säger: Medans du ändå är där nere...

Den studenten avbröt sina studier efter den händelsen. Flera andra studenter vittnade också i medier om sexuella trakasserier.

Handlingsprogram mot kränkningar

Ted Bågfeldt, prefekt på sjöfartsutbildingen i Kalmar, berättar om när studentens vittnesmål blev allmänt kända.

 – Det var jättejobbigt och frustrerande, säger han.

Men efter att den första chocken lagt sig tog han initiativ till ett handlingsprogram mot kränkningar, som tio olika aktörer inom svensk sjöfart skrev under.

– För jag kände att det var inte bara skolans ansvar, det som hände, säger han.

Måste fortsätta jobba mot trakasserier

Och på skolan i dag, nästan tre år efter händelsen, har man fört in några nya inslag.

Ted Bågfeld, prefekt på sjöfartsutbildingen i Kalmar. Foto: SVT

– Tillsammans med branschen har vi utvecklat en datorstödd utbildning på svenska och engelska som handlar om likabehandling och trakasseserier. Den riktar sig till studenter och handledare ombord och alla andra som har kontakt med studenter, säger Ted Bågfeldt

– Det är viktigt att studenterna får den utbildningen, inte bara för deras skull. De är ju framtidens handledare och ska i sin tur forma morgondagens sjöfart.

Finns ett mörkertal

Skolan är också aktiv gentemot studenterna och uppmanar dem att anmäla alla former av kränkningar. Men de senaste tre åren har ingen gjort någon anmälan.

– Och det i sig är ett bekymmer, för jag tror att det finns ett mörkertal. Och att studenter inte vågar anmäla av rädsla för att en anmälan blir ett hinder för deras framtida karriärer ombord. Eller i utbildningen.

Känner du att ni gör tillräckligt?

– Jag tror att det vi gör är bra, men man måste fortsätta att jobba med det här. Tror vi att någon gång är klara med det här och kan luta oss tillbaka och tycka att det här är historia, då tror jag att vi har förlorat det här slaget.

Axplock av skolans utbildningsinsatser

Sedan händelsen för snart tre år sedan har Sjöfartshögskolan i Kalmar bland annat bjudit in olika föreläsare som berättat om hur trakasserier skadar och påverkar den som utsatts.

Haft teaterföreställningar på skolan som handlat om trakasserier och där studenterna kunnat medverka genom att komma med förslag på hur olika uppspelade scener skulle kunna ha lösts.

Haft studiebesök från branschfolk som pratat om trakasserier och hur de ska motarbetas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.