Noah Welch: ”Det coolaste i hela min karriär”

Publicerad

2015 var backtuffingen Noah Welch med och bärgade Växjö Lakers första guld i SHL. Om ett par månader ska det förhoppningsvis vara dags för en ny guldkamp, men dessförinnan ska han spela OS för USA.

Noah Welch hade allvarligt övervägt att avsluta sin hockeykarriär. Efter säsongen i Malmö skrev han inte på för någon ny klubb, men han fortsatte ändå träna ifall han skulle vilja komma tillbaka. Och när NHL beslutade att ligans spelare inte ska delta i OS var saken klar.

– Jag kunde inte missa den här möjligheten, säger han till SVT Nyheter Småland. Jag hade kunnat leva med att ha försökt kvalificera mig till laget och misslyckats, men jag skulle inte kunna leva med att ens ha försökt ta en plats.

Kontaktade Växjö Lakers

Han kontaktade själv Växjö Lakers och det blev en fjärde säsong i laget för den stentuffe backen från USA, som också har spelat i Modo och Malmö.

I god form och efter en cupmatch i Tyskland infriades förhoppningarna för några veckor sedan. Noah Welch blev uttagen till det amerikanska OS-laget. Det överraskande telefonsamtalet kom när han byggde snögubbar med familjen hemma i Växjö.

– Det var ett fantastiskt ögonblick, säger han. Jag känner mig hedrad och ödmjuk.

Vill ta medalj

Men det handlar inte bara om att bli uttagen. För Noah Welch handlar det om att ta hem en medalj. Det handlar om att tävla och göra sitt bästa. En dag vill han kunna säga att han inte bara har deltagit i ett olympiskt spel, utan också att han har en olympisk medalj.

Och att USA ska ta medalj är fullt realistiskt, menar han.

– Vi har absolut en chans. I en OS-turnering möter man ett lag en gång och vem som helst kan vinna, till skillnad mot en spelserie bäst av sju, där det bästa laget vanligen vinner.

Göra mål på Viktor Fasth

Sverige och USA spelar i olika grupper och går båda lagen vidare till slutspel, vilket är sannolikt, är chansen stor att lagen möts. Och Noah Welch ser fram emot att få göra mål på Lakers Viktor Fasth.

– Ja, skrattar han. Gärna! Jag tycker absolut att Viktor ska vara en av Sveriges målvakter i Sydkorea. Jag har försökt få honom att avslöja om han är uttagen, men han har världens pokerface. Men det skulle vara kul att se honom där och möta honom i match.

Och att uttagningen är höjdpunkten i Noah Welch 13-åriga proffskarriär råder det inga tvivel om.

– Det coolaste i karriären, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet