Foto: Privat

Nöbble Gård i Rockneby utsedd till Sveriges modernaste gård

Publicerad

Nöbble gård i Rockneby norr om Kalmar har utsetts till Sveriges modernaste. Gården prisas för sina ovanliga och smarta lösningar när det kommer till energi och design.

Det är Hushållningssällskapets tidning Gröna affärer som står bakom tävlingen. I motiveringen skriver man att Nöbble gård tilldelas första pris eftersom de  har satsat på god arbetsmiljö och bra djurvälfärd. Gården är helt helt ekologiskt och har både robotar och solpaneler. De gör också biogas av sitt gödsel.

Energismart lantbruk

Veronica och Lennart Svenzén, som driver gården tillsammans, är glada för utmärkelsen. Särskilt nöjda är de med sin nya ladugård, som de valt att kalla ”kotedralen”.

– Vi har haft ett miljötänk från början. Förutom egen energiproduktion driver vi alltihop med vindkraftel. Sen försöker vi använda energin så effektivt som möjligt. Bland annat har vi LED-lampor i hela ladugården och värmeåtergivning från mjölken, berättar Lennart Svenzén för SVT Nyheter Småland.

”Blir ett erkännande”

Han tror att det är miljö- och energitänket i kombination med ny och effektiv teknik som gjort att gården fått utmärkelsen.

– Det är så klart jättekul, och det blir ju som ett litet erkännande för det man jobbat för och trott på, säger han.

Tvåa och trea i tävlingen blev Stallberg Lantbruk i Vara och Esplunda Lantbruk mellan Västerås och Enköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet