Foto: Oskarshamns kommun/ Arkivbild SVT

Flera kommuner intresserade av etableringen

Uppdaterad
Publicerad

Oskarshamn, Växjö och Uppvidinge är några av de kommuner som Northvolt har valt att fråga om en etablering av batterifabriken.

  – Jag kan bekräfta att vi är en av kommunerna som har fått frågan och vi är intresserade av att gå vidare i diskussionen, säger Douglas Almquist näringslivschef i Oskarshamns kommun.

Northvolt som planerar en gigantisk batterifabrik där litiumbatterier till elbilar ska tillverkas har en önskelista till de 20 kommuner som blivit tillfrågade om en etablering. Oskarshamn anser sig uppfylla flera av kriterierna.

  – Vi har erfarenhet av stor tillverkning och flera stora bolag. Vi har redan en stor batterifabrik, Saft med cirka 500 anställda, Scania, Elajo, OKG, SKB och så vidare. Det skulle vara fantastiskt om de ville komma hit, säger Douglas Almquist.

Kommunikation är en annan punkt Northvolt anser vara viktigt.

  – Jag inbillar mig att om det är inom en timme från en flygplats så är det bra, vi har 45 minuter till Kalmar.

Även Växjö är intresserade

Växjö kommun är en annan kommun som fått en förfrågan från Northvolt.

– Jag är oerhört glad och smickrad att Växjö är utvalt i den här processen. Det är många arbetstillfällen, stor utveckling och expansion, det är ju den största etableringen i svensk historia och jag är glad att Växjö är med i det, säger Anna Tenje (M) kommunstyrelsens ordförande.

Kommunerna väntar nu på underlag från företaget om vad som krävs för en etablering. Växjö kommer bland annat trycka på att man är europas grönaste stad, har Linnéuniversitetet och samarbete med flera andra lärosäten, stor arbetskraft och ett bra näringsliv.

Anna Tenje berättar att även Alvesta kommun har bjudits in till ett möte för att diskutera en eventuell etablering, inte minst med tanke på järnvägen i Alvesta.

– Jag är spontant positiv till etableringen men det är också förknippat med utmaningar som till exempel eltillförsel och marktillgång, det här kräver väldigt mycket mark, men vi måste ta chansen, vi måste våga satsa på den här processen, det skulle påverka hela regionen positivt, säger Anna Tenje.

Uppvidinge intresserade

En annan kommun som fått en frågan från Northvolt är Uppvidinge. På sin hemsida skriver kommunen att de tror att deras kommun är intressant utifrån kommunens vindkraftsplaner och att det finns stora obebodda ytor i kommunen som kan bli industrimark.

Kommunerna som är intresserade och vara med i urvalsprocessen ska fylla i ett frågeformulär om hur de uppfyller kraven som batteriföretaget Northvolt ställer. I juni väntas företaget komma med besked om vilken ort företaget väljer att etablera sig på.

Förutom Oskarshamn, Uppvidinge och Växjö kommuner är också bland andra Boden tillfrågade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken

Mer i ämnet