Lars Rosander (C) tror att det är bra att Migrationsverket lämnar kommunen. Foto: SVT

Kommunalrådet nöjd efter beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid har Hultsfreds kommun önskat att Migrationsverket ska minska antalet hyrda lägenheter i kommunen.

– Vi har haft en dialog om detta under flera år och mer eller mindre begärt att de ska lämna helt och hållet, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred.

Innan året är slut ska Migrationsverket inte längre hyra lägenheter i kommunen. I de lägenheterna har personer som ännu inte fått besked om uppehållstillstånd, det vill säga asylsökande, bott.

– Vi vill ha tillgång till de här lägenheterna själva, vi har många nyanlända och andra i kommunen som behöver få bättre bostäder, säger Lars Rosander (C).

Jobba med integration

Just nu bor mellan 400 och 500 asylsökande i Hultsfredsbostäders lägenheter i Hultsfred och Virserum.

Men varför ska inte Hultsfreds kommun även i fortsättningen vara med och ta ansvar för asylsökande som kommer?

– Behovet av bostäder för asylsökande minskar över landet. Och vi har haft ett stort mottagande här under många år, ända sedan 80-talet. Nu ger det här oss en chans att jobba med integration och förbättra vårt bostadsbestånd, så jag tror att det är bra för vår kommun att vi har nått den här överenskommelsen och att Migrationsverket lämnar kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.