Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sedan i tisdags vårdas noll covidpatienter på sjukhusen i Kronoberg. Foto: SVT

Sjukhusen i Kronoberg tömda på covidpatienter: ”Innebär återhämtning”

Uppdaterad
Publicerad

I mars 2020 lades den första covidpatienten in på sjukhus i Kronoberg. Sedan dess har länets sjukhus ständigt vårdat covidpatienter fram till i tisdags då siffran visade noll, en siffra som kvarstår under onsdagen.

– Det här innebär en period av återhämtning, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Roger O. Nilsson. 

Covidavdelningarna avvecklades för cirka en månad sedan och har nu återgått till sina ordinarie verksamheter. Det gäller även personalen som arbetat dessa enheter. Eventuella nya covidpatienter kommer att läggas in på intensivvårdsavdelningen.

Lämplig tidpunkt

Att det är noll covidpatienter på sjukhusen innebär dock inte att att fler resurser kan frigöras på grund av att det är sommar och personalen ska ha semester. Med detta i åtanke anser Roger O. Nilsson att det lugna covidläget på lasaretten kommer lämpligt.

– Det blir perfekt egentligen att den här perioden kommer nu. Både för återhämtning och att vi kan ha en bra verksamhet i rullning på normal nivå, säger han. 

Tre covidpatienter i Kalmar län

I Region Kalmar län, som på onsdagen har tre covidpatienter inlagda, är man också lättade över att covidvården är avsevärt mindre belastad.

– Generellt sett har vi nu en ganska normal sommarsituation, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län.

Båda regionerna anser att de har en beredskap och rustade för att situationen kan ändras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet