För första gången sedan coronapandemin bröt ut våren 2020 finns inga covidpatienter inlagda på sjukhus i Kronoberg. Foto: Bertil Ericson / TT

Inga personer inlagda på sjukhus för covid-19 i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan coronapandemin bröt ut i Sverige våren 2020 vårdas ingen person på sjukhus för smittan.

– Men det är en ögonblicksbild, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Under tisdagsmorgonen den 29 juni visar siffran noll för antalet patienter som vårdas för covid-19 i Kronobergs län. Och det var länge sedan sist.

Inte sedan förra våren

– Noll har vi nog inte haft sedan mars 2020 när smittan kom. Vi var nere på några enstaka i september men inte nere på noll som jag minns, säger Christian Blomkvist.

Trenden har varit tydlig de senaste veckorna med en tydlig nedåtgång i antalet inneliggande för sjukdomen. Men trots den positiva siffran manar smittskyddsläkaren till försiktighet.

”En ögonblicksbild”

– Det är en ögonblicksbild. Idag var det noll rapporterade men eftersom smittspridning fortfarande pågår så kan den siffran snabbt förändras. Men visst är det positivt att ingen just nu behöver sjukhusvård.

Det är tre veckor sedan senaste konstaterade dödsfallet med covid-19 rapporterades i länet och ungefär lika länge sedan någon från Kronoberg behövde intensivvårdas på grund av corona.

Oro för mutationer

Ett ororsmoln är dock deltavarianten som spridits bland studenter på campusområdet i Växjö.

– Deltavarianten har ju drabbat Kronoberg och när vi ser hur enkelt den spreds bland studenterna. Det gäller att vara uppmärksam på mutationerna så att man inte släpper på att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk, säger Christian Blomkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer