Kerstin Holgerson från Holmsjö var nöjd med sitt servisfynd. Foto: Tindra Englund

Nostalgimarknad i Emmaboda lockade hundratals

Uppdaterad
Publicerad

Nostalgimarknaden i Emmaboda annordnas av miljöstationen Möjligheternas hus och lockar alltid mycket folk. Lördagens marknad var inget undantag och vid elvatiden ringlade sig kön till kassan fortfarande lång.

– Skillnaden mellan den här marknaden och en vanlig second hand-butik är att vi försöker välja ut de saker som är särskilt gamla eller retro, säger Carina Widstrand som är arbetsledare på Arbetsmarknadscentrum som anordnar marknaden.

Hon berättar att det var en njutning för ögonen att plocka fram alla de gamla sakerna på fredagskvällen och uppskattar antalet till cirka 50 000 prylar.

Emmaboda

Vad är så speciellt med nostalgi?

–  Jag tycker att det är en värme att det inte är så stelt utan det är ett fint formspråk, säger Carina Widstrand.

Vad som är populärt har förändrats med tiden

För medarbetaren Lena Jensen Tauber är det 18:e året i rad som hon jobbar med marknaden.

– Det är så roligt eftersom man minns sin egen barndom och jag kommer att fortsätta jobba med detta i fem år till sedan går jag i pension. Men jag hoppas att det kommer att fortsätta även efter det, säger hon.

Hon berättar att marknaden förändrats en del sedan hon först började jobba med den för snart två decennier sedan.

– Det har helt klart blivit mer modernt med 1960- och 1970-talsmöbler än antika möbler som är över 100 år gamla, säger Lena Jensen Tauber.

Uppskattningsvis runt 400 kunder

Uppskattningsvis har marknaden haft upp mot 400 kunder innan lunchtid och en av de som tagit sig till marknaden är Bengt Axelsson från Tomeshult som stolt kommer ut med sitt fynd i handen.

– Det är någon form av leksaksbil och den måste nog säkerligen vara ganska gammal. Det är mycket trevligt får jag lov att säga man kan hitta fynd men det gäller att vara snabb, jag var nog inte tillräckligt snabb, säger Bengt Axelsson.

Även Kerstin Holgerson från Holmsjö ser nöjd ut när hon kommer ut med händerna fulla.

– Jag har hittat en kaffeservis i Karlskronaporslin. Den är jättesöt och den är ju också något man kan samla på, säger Kerstin Holgersson som besöker marknaden för fjärde gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet