Hemtjänsten brast i sina rutiner Foto: TT

74-åring hittades död i sitt hus

Uppdaterad
Publicerad

Det var den 27 juli i år som mannen påträffades död i sitt hus. Mannen hittades efter att en granne larmat polisen som tog sig in i huset. Nu har händelsen anmälts till IVO.

Enligt hemtjänsten öppnade inte mannen när de knackade på han dörr vid två olika tillfällen under en vecka. Men trots att det finns rutiner att följa när äldre personer inte öppnar så slog personalen i det här fallet aldrig larm.

Omsorgsförvaltningens utredning är nu klar och händelsen är nu anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som ett allvarligt missförhållande.

– Vi har rutiner som beskriver vad man ska göra om en omsorgstagare inte öppnar när hemvården kommer. Dessa har inte följts, meddelar Ewa Ekman chef för Omsorgsförvaltningen i Växjö.

Ett övningsmaterial kommer nu att tas fram under december och sedan ska detta gås igenom varje år för att personalen i framtiden ska komma ihåg vilka rutiner de ska följa i liknande situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.