Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
70-plussarna: ”Nu får de unga ta hänsyn till oss”

70-plussarna: ”Nu får de unga ta hänsyn till oss”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens och regeringens besked om att samma råd för att undvika Coronaviruset gäller för de över 70 som för de som är yngre var ett väntat, och efterlängtat, besked.

På Öland hade SPF Solvändan i Färjestaden en gemensam vandring och korvgrillning under torsdagen. Bland de deltagarna mottogs morgonens nyhet positivt om att det inte längre råder särskilda regler för den som fyllt 70.

– Jag måste säga att det här beskedet var väntat. Det är så många i den äldre generationen som mått så dåligt av den här isoleringen som varit så länge, säger Agneta Waldenstam.

Hon är en av dem som sedan rekommendationerna kom tidigt i våras varit mycket försiktig och bara träffat sina barn och barnbarn i trädgården.

Dags att byta roller nu

– Jag hoppas att det här sätter press på den yngre generationen. Tidigare har det varit så att vi har fått hålla oss undan för att de ska kunna leva ett vanligt liv. Det känns ju som att det är dags att byta roller nu, nu är det ju de som får ta hänsyn så att vi får komma ut i det vardagliga livet igen, säger hon.

Gunnel Nyberg tycker också att det är bra med de lättade restriktionerna.

– Men sedan tror jag ändå att det är väldigt många som kommer att vara oerhört försiktiga även i fortsättningen. Jag tror inte att alla vågar gå ut och handla, även om de säger att de ska gå ut och handla, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer