Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu är det klart – Region Kalmar höjer skatten

Uppdaterad
Publicerad

Trots intensiva förhandlingar landade regionfullmäktige i beslutet att höja skatten med 49 öre per hundralapp, skriver lokala medier.

Det var efter två dagars förhandlingar och 50 voteringar som regionfullmäktige kunde ta beslut om budgeten för nästa år, 2020. En stötesten var om, och hur mycket, man skulle höja skatten.

Bakgrunden är den ekonomiska situationen i Region Kalmar län. De ekonomiska prognoserna för 2019 pekar mot en underskott på 120 miljoner kronor.

”Spara eller höj skatten”

”För att regionen ska nå det ekonomiska resultat som krävs för att finansiera kommande behov finns det två alternativ: drastiska besparingar eller ökat skatteuttag”, skrev tre regionråd i en debattartikel tidigare i höst.

Nu är det alltså beslutat – skatten höjs med 49 öre, vilket ska ge en regionen 250 miljoner kronor mer i kassan varje år.

Splittrad opposition

Det var Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna som tagit fram förslaget.

En orsak till att det gick igenom var att oppositionen var splittrad: M sade nej till skattehöjningen, SD sade ja. KD accepterade en höjning på 25 öre och och V vill höja skatten ännu mer – till 51 öre enligt Barometern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.