Emmy Åberg, Sveriges bästa elektriker 2018. Foto: Privat

Nu är Emmy Sveriges bästa elektriker – slog tolv män i SM

Uppdaterad
Publicerad

När finalen i yrkes-SM i Uppsala för elektriker var klar stod en 21-årig kvinna på guldpallen. Emmy Åberg från Älghult i Uppvidinge kommun lyckades kamma hem guldet – framför näsan på tolv män.

– Det känns häftigt och jag är fortfarande chockad, säger Emmy Åberg, till SVT.

Varför är du chockad?

– Det var första gången jag var med och det var väldigt jämnt i finalen. Jag trodde inte jag skulle ta guldet, men så blev det, säger hon.

Det ingår en rad olika yrkesmoment för elektrikerna i tävlingen som tar 16 timmar under tre dagar. Bland att gäller det att på en tom vägg sätta upp olika kopplingar vad gäller datanät och inbrottslarm. Sedan bedömer domarna allt från mätningar i elcentralen till funktion av säkra elsystem.

– Mitt intresse började i åttan då jag praktiserade som elektriker. På grund av att det är så många män inom yrket sa flera till mig att jag inte skulle klarade av det. Men jag är envis och gav inte upp, säger Emmy Åberg.

Emmy Åberg, Sveriges bästa elektriker 2018. Foto: Privat

Besegrade oddsen

I dag sex år senare besegrade Emmy alla odds när hon blev utsedd till Sveriges bästa elektriker. I semifinalen tävlade Emmy och tolv män, därefter gick hon vidare till finalen med tre tävlande.

– Det rätt roligt att slå de på fingrarna. Det kommer ta ett tag att smälta det här.

Härnäst väntar VM 2019 i ryska Kazan för Emmys del. Men först ska hon fira hemma i Älghult med familj och med arbetskollegorna på Råsmarks El i Alstermo.

– Jag har haft många kunder som säger att jag inte hör till yrket. Det finns en del fördomar och nu hoppas jag att fler tjejer kommer börja tänka annorlunda i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.