Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Måndagen den nionde september började arbetet och cirka två till tre träd ska tas ned per dag. Foto: SVT

Här ryker Ölands sjuka almar – inte klart innan skördefesten

Uppdaterad
Publicerad

Boende har länge haft problem med fallande grenar och döende träd i allén i Kastlösa. Men nu har arbetet börjat med att skapa högstubbar och redan under måndagen började grenar på de döda almarna huggas ned.

– Vi gör ganska stora åtgärder i den här allén som är angripen av almsjuka. Här blir det en total åtgärd då vi tar ner kronorna och lämnar kvar högstubbar för att slippa en risk för nedfallande grenar, säger Jan-Olof Berg, projektledare för Trafikverket.

Planen är att sedan plantera nya träd, bland annat lönn och ek i allén men tills dess kommer det endast finnas högstubbar klädda i murgröna i Kastlösas allé. Sammanlagt handlar det om ett 50-tal träd.

Hur lång tid kommer det här att ta?

– Vi hade hoppats bli klara till den berömda skördefesten här på Öland men det tror vi inte att vi blir. Istället får vi ta ett break under den veckan på grund av att det är ganska mycket aktivitet på de små vägarna då, säger Jan-Olof Berg.

Långa torkan också problem

Dels är problemet med almsjuka utbrett på Öland – men torrt väder har också fått andra träd att långsamt dö, vilket kan bli en fara för både boende och trafik.

Planerar ni på Trafikverket fler liknande åtgärder på Öland?

– Det är en ständigt pågående process, som har eskalerat lite, inte minst efter de här två torra somrarna så ser vi ett ganska snabbt förfall i de alléerna vi har, säger Jan-Olof Berg.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På många håll dör almarna av svampsjukdomen almsjuka. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet