Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Susanne Rylander, en av odlarna i Tegelviken, hoppas att medborgarförslaget om en ny detaljplan ska ge frukt och att växthusen på koloniområdet får vara kvar. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Ny detaljplan ska rädda odlingslotternas växthus

Uppdaterad
Publicerad

Efter striden om odlingslotterna i Kalmar hoppas odlare i Tegelviken nu ha hittat en lösning. Hoppet läggs till ett föreningsbildande och ett medborgarförslag om en ändrad detaljplan för att få ha kvar växthus och friggebodar.

Efter sommaren kom beskedet att alla byggnader större än två kvadratmeter som finns på Kalmar kommuns uthyrda odlingslotter måste bort. Sedan dess har protesterna ekat högt och odlarna har stridit för att få ha kvar byggnaderna på odlinglotterna.

– För att få behålla det som det är idag så gör vi allt, säger Kim Andersson, Tegelvikens koloniförening.

Bildat koloniförening

Genom att bilda koloniförening och skicka in ett medborgarförslag om att göra om odlingslotterna till stuglotter hoppas odlarna i Tegelviken nu kunna behålla bebyggelsen på koloniområdet. De kommande veckorna ska stadgarna skapas inför det första årsmötet i november.

– Vi bildar förening dels för att det är vad kommunen har uppmanat oss till. De vill ha kontakt med en förening. Dels känner vi oss starkare tillsammans, säger Susanne Rylander som sitter i den nybildade föreningens interimstyrelse.

Krävs ändring av detaljplanen

Rent praktiskt innebär föreningsbildningen att föreningen tar över arrendet. Istället för att kommunen hyr ut lotter till enskilda odlare arrenderar föreningen marken som i sin tur hyr ut de olika lotterna.

För att göra om dagens odlingslotter i Tegelviken till stuglotter, där byggnaderna får vara 35 kvadratmeter stora, krävs det dock att områdets detaljplan ändras.

– Det vi väntar på är svar på medborgarförslaget och om det blir positivt besked på ändring av detaljplanen. Vi har gjort allt kommunen har bett om, nu hoppas vi att de ska ge tillbaka, säger Susanne Rylander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer